Kist neden oluşur,kistlerin nedenleri ve belirtileri nelerdir

kist,kistler,kistin nedenleri,kistin belirtileri,kist nerede oluşur
kist neden oluşur ?
Kistin Tanımı Nedir ?

Kistler insan vucüdunun farklı yerlerinde oluşan içi sıvı dolu bazen de katı olabilen keseciklerdir.Kistlerin boyutları farklı farklı büyüklüklerde olabilir standart bir boyutu yoktur.Kistler kendi kendine büyüyebilen bir hastalıklardır.Kistlerin başka dokulara yayılması onları istila etmesi çoğu zaman söz konusu değildir.Ancak bazı kistler habistir (kanser) kistler başka dokuları yayılır ve onları istila eder.Bu tür kistlerin tedavileri mutlaka hastanede olmalı ve cerrah tarafından ameliyatla çıkarılması gerekir.Kistlerin insan vucüdunda en çok görüldüğü yerler deri,kemik,gözkapağı,meme,böbrek,karaciğer ve yumurtalıklarda sıklıkla görülür.Birçok kistin bir arada bulunması durumuna da polikist denir yani türkçesiyle çok kist denir.
Kist Neden Oluşur ?
Kist ya da şişlik, çoğunlukla bilinmeyen bir nedenle, birdenbire oluşur.
Bazı kistler, beden gelişmesindeki bir bozukluk nedeniyle oluşurlar. “dermoid kist” olarak adlandırılan kist türü, bazı deri hücrelerinin derialtında gömülü kalması sonucu ortaya çıkar. Zamanla bu hücreler sıvı salgılarlar ve bölgede kist ortaya çıkar.
Polikistik böbrekte ise, böbrek borucukları, sağlıklı bir boşaltım sistemi oluşturacak biçimde bağlantı yapmamış olduklarından, idrar gerektiği gibi boşaltılamaz ve birikerek borucukları şişirip kistler oluşturur.
Kistin Belirtileri Nelerdir ?
Kistin belirtileri, türüne ve bulunduğu yere göre değişir. Kist derialtındaysa, hasta bir şişlik hisseder. Kist yumurtalık gibi bir iç organdaysa karında duyarlılık ya da genel bir şişme görülür. Kist büyüdükçe komşu organlar sıkışır.Çoğu vakada hekim, elle muayenede kisti hisseder ya da röntgenle ve radyoizotop tarama yöntemleriyle doğrudan görür. Bazı kistler, iyice şişmiş olduklarından, üstlerine bastırıldığında ağrıya yol açarlar. Deri yüzeyine yakın bir kist, elle bastırıldığında, yumuşak bir topun bastırılmasına benzer bir duyum yaratır.Erbezlerini çevreleyen derideki kistler (hidrosel gibi) sıvı içerirler ve ışığa tutulduklarında, erbezlerinin ışığı geçirmesine karşılık-, rahatlıkla görülürler.“translüminasyon” denilen bu yöntemle kistin konumu ve boyutları kesin bir biçimde belirlenir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Almanca meyveler,almanca meyveler yazılışı ve okunuşu

Çorabın içine bir dilim soğan koymanın bazı hastalıklara iyi geldiği iddiasının bilimsel cevabı yazımızda

İftarda Bugün Ne Yesek Ne Yesek! Günün Menüsü